SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co sie dzieje w organizmie

  • [...] makroskładników w diecie. Dostarczanie go organizmowi w odpowiednich ilościach pozwala mu na prawidłowe funkcjonowanie. Zbyt mała podaż protein w codziennym jadłospisie może natomiast przyczynić się do pogorszenia stanu poszczególnych narządów i układów, jak i całego ustroju. Dlaczego? Ponieważ poza tym, że białko pełni funkcję [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70189 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! Przykładowy jadłospis 1800 kcal [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26276 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • [...] mechanizm pozyskiwania energii kosztem ustroju istnieje od tysięcy lat. Pozwalał on na reakcję walki lub ucieczki, aby poradzić sobie z nagłym zagrożeniem lub po odniesieniu urazu. W krwiobiegu jest bardzo mało glukozy, jej zasoby w wątrobie są ograniczone, a energia zgromadzona w postaci glikogenu mięśniowego służy, jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11913 Data: 2019-03-02 15:06:52
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W badaniach naukowych często mylone są pojęcia. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej nie są jednolite, zasadniczo się od siebie różnią, a diabeł tkwi w szczegółach. Przykładowo powstawanie ciał ketonowych nie musi oznaczać patologii, a kwasica ketonowa jest zwykle związana z nieleczoną cukrzycą typu I. I o tym właśnie warto porozmawiać. Na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2780 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tym zwiększają w pewnym stopniu ilość białka wiążącego IGF-1, co niweluje jego szkodliwość. Podobnie wygląda kwestia tłuszczy wielonienasyconych: mają duży wpływ na podniesienie stężenia IGF-1 i "ratuje" je fakt, iż jednocześnie podnoszą stężenie IGFBP-3. Najgorsze możliwe połączenie stanowią wysokoprzetworzone węglowodany o szybkiej kinetyce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3353 Data: 2020-07-01 18:24:06
  • Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6631 Data: 2019-10-29 17:05:04
  • [...] 359 nmol/L. Co to znaczy? Im większe tętno, tym więcej mleczanów i tym więcej kortyzolu. Ale ... u zdrowego sportowca zwyżka ilości mleczanów i kortyzolu zanika w krótkim czasie po zakończeniu treningu. A więc kortyzol wcale nie doprowadza do znacznego rozpadu mięśni, bo nie ma czasu „rozwinąć skrzydeł”. Z tego samego powodu naukowcy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11260 Data: 2018-08-30 08:54:09
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7163 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • [...] W ciągu kilku godzin mogą zabić: insulina, DNP czy beta-mimetyki – po które często sięgają kulturyści – ale nie są to substancje z grupy SAA (niestety w popularnej prasie każdy człowiek wyposażony w wiatrówkę jest snajperem, a każdy groźny lek stosowany przez kulturystów „należy” do grupy SAA). Referencje: Marc J. Kaufman, Amy C. Janes,a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8233 Data: 2017-06-18 10:40:57
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nasilony stan zapalny z wszystkimi tego konsekwencjami. Badanie z Grecji Panagiotakos i in. wzięli pod lupę około 3000 dorosłych z Grecji. Wykazali, że nadmierny obwód w pasie (otłuszczenie trzewne, wisceralne) było najsilniej związane z występowaniem ogólnoustrojowego, przewlekłego stanu zapalnego o niskim stopniu nasilenia (LGI). Niech każdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 834 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Mikrobiota jelitowa a odchudzanie

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] bliskiej obecności innych organizmów, bez niej bowiem nigdy nie bylibyśmy w stanie przetrwać. Co ciekawe, do życia niczym tlen i woda niezbędne są nam drobnoustroje, które zasiedlają nasze jelita. To jednak nie wszystko! Warto dodać, że istnieją dane naukowe, które sugerują, że ilościowy i jakościowy skład mikrobiomu jelitowego związany jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6005 Data: 2017-05-18 07:52:11
  • [...] „rakotwórczym aspartamie” czy „trującej żywności”. Glifosat w kaszy, czyli źródło wszystkich nowotworów? Jeden z Youtuberów (autorów filmów zamieszczanych w serwisie YouTube) słusznie zwrócił uwagę, iż naganne jest istnienie pozostałości Roundup’u w kaszy, np. gryczanej. Jednak wysunął tezę, iż to właśnie glifosat odpowiada za rzekomą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5632 Data: 2019-12-12 10:17:50
  • [...] w krótkim odcinku czasu, możliwe zbyt niskie spożycie wapnia.  Jednym z najczęstszych objawów zbyt małego spożycia wapnia, niestety widocznym dopiero po dłuższym czasie, jest występowanie osteopenii, która w konsekwencji, gdy nie jest leczona, może prowadzić do pojawienia się osteoporozy. A z tym związane jest zwiększone ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7351 Data: 2021-03-19 14:07:38
  • Bardzo duża ilość osób, a co gorsza dietetyków, za bazę do ułożenia dobrej diety uważa parametry takie jak waga, wzrost, wiek i stopień aktywności. Są to ważne aspekty, jednakże wbrew pozorom nie najważniejsze. Pierwszą, podstawową rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy rozpoczęciu diety, są wyniki badań laboratoryjnych. Badania rozszerzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19837 Data: 2017-07-07 09:17:16
  •   Czy wprowadzenie pewnych nawyków o poranku może przełożyć się na lepsze efekty w odchudzaniu? Nie każdy jest rannym ptaszkiem i wyskakuje z łóżka o poranku, gotów stawić czoła nowym wyzwaniom! Są jednak sposoby, które mogą uczynić Twój poranek przyjemniejszym i co więcej, pomóc Ci w zgubieniu zbędnych kilogramów. Oto pięć nawyków, które będą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 53280 Data: 2019-07-29 11:11:06
  • Artykuł nie ma zachęcać do stosowania dopingu, środki z grupy SAA (sterydów anaboliczno-androgennych) mogą wyraźnie skrócić życie, mają wpływ na funkcjonowanie większości układów w organizmie człowieka. W szczególności można się spodziewać negatywnego wpływu na serce (szczególnie lewą komorę), lipidogram, nerki, wątrobę, stężenie testosteronu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15847 Data: 2020-03-13 13:14:27
  • Czy warto pić dużo mleka? Produkty mleczne a zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Insulina jest mieczem obosiecznym, z jednej strony sprzyja sportowcom, ponieważ nasila transport składników odżywczych np. do mięśni, z drugiej ma wpływ na hamowanie mobilizacji i wykorzystania zasobów tłuszczu, dlatego może znacząco utrudniać odchudzanie. Na początek przypomnienie, które będzie bardzo ważne dla interpretacji wyniku badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2124 Data: 2022-10-31 13:20:42
  • Jak zgubić piwny brzuch?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] nie powoduje zwiększenia tempa utraty tłuszczu trzewnego.  Zatem, jeśli planujesz trenować siłowo, a jak wspomniałem, gorąco Cię do tego zachęcam, rób to z innych pobudek.  Teraz także wiesz, dlaczego nasz już przysłowiowy kulturysta, przez cały rok „kręci rowerek”. Nie chce dopuścić do gromadzenia się tłuszczu trzewnego w okresie masowym. 

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2904 Data: 2021-04-26 12:26:23
  • Kreatyna jest naturalnym związkiem występującym w naszym organizmie oraz w pożywieniu. Kreatyna nie jest dopingiem, ale znacząco wpływa na wyniki sportowe. Boom na kreatynę, rozpoczął się w konsekwencji zdobycia wielu złotych medali na igrzyskach olimpijskich w Barcelonie w roku 1992. Wielu sportowców to właśnie suplementacji kreatyną przypisywało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7224 Data: 2021-04-07 11:38:06
  • Często możemy usłyszeć od otyłej osoby, że kiedyś była bardzo aktywna, ale po zaprzestaniu regularnych ćwiczeń, mięśnie przekształciły się w tłuszcz. I choć stwierdzenie to wydaje się absurdalne, to znajduje ono swoje potwierdzenie. Możemy zobaczyć zawodowych sportowców, którzy przechodząc na emeryturę, przybierają na wadze. Czasem nawet do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14423 Data: 2018-01-24 11:36:16